Perspectivă generală asupra pieței
În prima etapă facem mult research. Și apoi încă o rundă de research. Poate cea mai importantă etapă în lansarea unui business implică înțelegerea pieței în care vei intra, cu fluctuațiile și sezonalitatea specifice și urmărind tendințele din ultimii ani. Tot acum este momentul în care conturezi profilul clientului potențial, definând target market-ul pe care îl țintești și încercând să intri în ”pielea” clientului, pentru a-i înțelege motivațiile și barierele de consum.Aceasta este etapa în care discuți cu specialiști din industrie, participi la evenimente de profil și faci multă muncă de cercetare.
Identifici oportunități și probleme
În etapa următoare te concentrezi pe problemele pe care produsul sau serviciul startupului le rezolvă umanității. Înțelegerea nevoilor pieței a evoluat mult în ultimii ani, iar boom-ul digital ne-a adus modele de business la care nici nu ne gândeam în urmă cu 10 ani. Rafinezi înțelegerea dobândită asupra segmentului targetat și începi construirea ofertei de produs a startupului. Ride-sharing, shared hospitality, marketplace-uri nișate sunt doar câteva din modelele noi de business apărute în ultimii ani, tipuri de direcții pe care tu însuți le poți dezvolta în Digital Incubator.
Dezvolți USP-ul business-ului digital
Vei porni cu rafinarea unui USP, după care vei elabora abordarea de business, descriind procesul de business și specificul ofertei. La final, te concentrezi pe elementele diferențiatoare și cum vei rupe rândurile competiției existente.
Studiezi competiția și ceilalți jucători de pe piață
Odată stabilite detaliile despre produse și servicii, e momentul să faci o analiză a pieței, înțelegând în proces care sunt ceilalți concurenți de pe piață și care este avantajul competitiv pe care îl ai asupra fiecăruia dintre ei.
Stabilești un timeline de dezvoltare și go-to-market
Pentru un parcurs fluid cu cât mai puțin neprevăzut, vei definitiva încă de la început care este drumul previzionat pentru startup în primul an. Aici stabilești exact ce se întâmplă în fiecare lună de proiect și care sunt datele pentru toate livrabilele din această perioadă.
Alegi specialiștii și formezi echipa de startup
Următoare etapă este cea în care definitivezi toate rolurile și specializările necesare startupului pentru reușită. Vei schița toate abilitățile și competențele necesare și se vei construi profiluri pentru fiecare membru al echipei de startup.
Demarezi parteneriate strategice
Pe de o parte vei căuta investitori, companii și insituții care să finanțeze lansarea ideii pe piață, sub coordonarea mentorilor. Pe de altă parte va trebui să stabilești partenerii de distribuție. Care din business-urile existente s-ar alătura inițiativei tale, care magazine online ar desface și oferta startupului tău? Tot acum vei stabili care sunt vectorii de imagine pentru noul brand – înveți cum să alegi influencerii potrivitiți și cum să abordezi vedetele media în vederea colaborărilor.
Pui la punct modelul de revenue
Premisele unui startup de succes includ Întotdeauna previziuni financiare pentru primii ani de activitate. Stabilești în acest punct care va fi prețul serviciilor oferite, modelul de plată și faci previziuni și proiecții pentru veniturile din primii doi ani. Ne concentrăm atent pe fluctuația prognosticată a indicelui EBITDA, și te invățăm cum aduci un EBITDA tip de pe negativ în primul an într-unul pozitiv, într-un mod cât mai eficient.