Astăzi s-a lansat Raportul Național de Literație. În contextul în care nivelul analfabetismului funcțional în România atinge în continuare cote alarmante, Brio.ro a construit instrumentul de evaluare a abilităţilor de literație, pus în 2021 gratuit la dispoziția tuturor școlilor din România prin platforma ALFABETAR. Raportul național de literație lansat astăzi relevă cifrele pe care trebuie să le schimbăm printr-un efort comun.

Digital Nation s-a alăturat ALFABETAR în calitate de partener de tehnologie. Organizația noastră va proiecta dezvoltarea platformei, pe care ne-o dorim un instrument cât mai ușor de utilizat, intuitiv și indispensabil cadrelor didactice din România. Echipa noastră va construi o nouă versiune de tehnologie bazată pe tehnici automatizate de coordonare și motivare pentru cei 1,000 de educatori din toată țara, care fac parte din comunitatea ALFABETAR. Conform estimărilor comune, acest demers va impacta din punct de vedere al literației peste 20.000 de elevi.

În medie, elevii din România nu au competențe în interpretarea unei informații, în formarea unor idei proprii și integrarea acestora în contextul dat prin interpretarea și argumentarea unor ipoteze, nu pot stabili asemănări și diferențe între personaje, fapte sau concepte, nu pot identifica și forma concluzii pe baza detaliilor accesate și nu pot trata informația în raport cu un context general, cu o realitate recognoscibilă sau posibilă (trecută, actuală sau viitoare). Testele au fost completate de peste 47.000 de elevi din toate regiunile țării pe o perioadă de 15 luni.

42% dintre elevi nu pot interpreta o informație, nu pot construi idei proprii, nu pot stabili asemănări și diferențe între personaje. Doar 11% au competențe funcționale de literație. Acest scor plasează în medie elevii din România la doar aproximativ 7 puncte peste nivelul nefuncțional al literației (cuprins între 0-20).
Mai multe informații: https://www.edupedu.ro/42-din-elevi-se-plaseaza-in-zona-nefunctional-doar-11-din-elevi-se-plaseaza-in-zona-functional-arata-raportul-national-de-literatie-nivelul-de-literatie-al-elevilor-romani-este-mai-aproap/

#educatiecuviitor #DigitalNation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>