Învață în timp ce faci – Practica de la Microproiecte
În experiența de la Digital Nation, practica joacă un rol extrem de important. Practic, asta se face la Digital Nation, se învață aplicat.
Fiecare program are curricula proprie dar în toate proiectele este prezentă aceeași metodologie de învățare, care pune foarte mare accent pe autonomie și community based learning.
Parte din călătoria celor din prima serie a celui mai mare program de dezvoltare digitală regională pentru tineri arată așa, combină și o parte de evaluare, o parte de community progress și MICROPROIECTE.

MICROPROIECTE
Foarte mulți din cei curioși despre noua serie de programe de anul acesta întreabă dacă va fi o parte de practică, dacă vor exista proiecte, așa că ne-am gândit să ne uităm puțin în spatele cortinei, pentru a dezvălui și mai mult din ce au realizat cei care au participat în trecut la programe.
Microproiectele, ca parte din experiența de învățare, au fost prezentate (și gândite) ca proiecte la care se lucrează în echipă, împreună cu mentorii, care simulează situații de la proiect/job real și ajută să se pună în aplicare conceptele teoretice învățate.
ECHIPELE
În cadrul seriei anterioare a programului Generația Tech s-au format 7 echipe care au lucrat la microproiecte. A fost nelipsită partea de consolidare și personalizare a fiecărei grupe care a lucrat împreună. Legendary Team, High Tech Coders, Silent Party Team sunt doar câteva din “numele de cod” ale echipelor ce s-au format și s-au implicat în proiecte.

“A fost o experiență foarte frumoasă, din care am învățat multe lucruri, unul dintre ele fiind munca în echipă”
ne zice Răzvan, unul dintre participanții la program
ORGANIZAREA
În cadrul fiecărui proiect, Mentorul a jucat rolul project managerului, facilitând organizarea și delegarea taskurilor în echipă, după principiile metodologiei Agile. S-au folosit tool-uri diverse, printre care Discourse, GitKraken, GDrive și au avut loc întâlniri de status.


“Într-o altă ordine de idei mi-a mai plăcut faptul că am avut un program stabilit de întâlniri și acest lucru a dus la o responsabilizare a fiecărui membru al echipei.”
consideră Marian Puie, care a lucrat în echipa The Troubleshooters
PROIECTELE
Proiectele au fost foarte diverse, de la aplicații cu posibilă aplicabilitate în companii, spre exemplu Emergency People Counter- o aplicație care ajută la identificarea rapidă a angajaților care au reușit să iasă din clădire, în cazul unei urgențe, site-uri cu resurse de cărți și platforme de tip helpdesk ce ar putea facilita dialogul între primării și cetățeni.



REZULTATELE
Pe lângă feedback-ul foarte bun al participanților, care consideră că experiența de lucru real i-a ajutat mult în deprinderea cunoștințelor practice, al lucrului în echipă, aceștia își pot pune proiectele la portofoliu (lucru care s-a și întâmplat deja) și le pot prezenta în cadrul interviurilor de angajare.
Mai mult decât atât, în acest moment sunt direcții de dezvoltare în continuare a proiectelor împreună cu instituțiile locale din zonă, precum primăriile Alba Iulia, Piatra Neamț și Oradea cât și a companiilor partenere, precum Astor Mueller și Celestica.
Înscrierile pentru următoarea serie mai sunt deschise săptămâna aceasta. Informații se pot găsi aici https://digitalnation.ro/programe-de-mentorat/.
2 Comments
Placereshop
Interesant, multumesc pentru sfaturi!
Ulei de canepa
Foarte util, Like 😀