Generația Tech – mai mult decât un program de dezvoltare a skill-urilor digitale. 

Proiectul de angajabilitate

Digital Nation, prin programul Generația Tech (lansat în toamna anului 2019), a contribuit la formarea a 1200 de tineri din județele Neamț, Alba și Bihor în competențe digitale si soft skills de angajare, printr-un program complet de pregatire online in programare și digital skills, de prezentare la  interviuri și de dezvoltare a unui portofoliu de proiecte practice care să ajute tinerii să își demonstreze experiența la angajare.

Programul Generația Tech are ca obiectiv sprijinirea tinerilor în dezvoltarea de competențe digitale valoroase pe piața actuală a muncii, cât și prin inițierea de proiecte care simulează mediul de lucru real si se remarcă printr-o arhitectură 100% inovatoare de învățare, dezvoltată de organizația românească Digital Nation.

“Programul de angajabilitate” dezvoltat în cadrul Generația Tech a apărut  ca o consecință firească de finalizare a programei parcurse de cursanți, cu scopul de a-i ajuta să transpune în practică toate cunoștințele dobândite pe parcursul lunilor de învățare.

În acest program s-au înscris zeci de tineri din cele 3 regiuni participante: Alba, Neamț și Bihor. Încă de la început, echipa dedicată acestui proiect a avut în vedere un grad cât mai ridicat de interacțiune cu participanții, simularea de situații reale de interviu și, nu în ultimul rând, intermedierea de oportunități de internship sau angajare.

Webinariile de angajabilitate

În prima etapă, după înscrierea în program, participanții au luat parte la un interviu telefonic individual, în urma cărora li s-a creat un prim profil de angajare. 

În continuare, au fost invitați să participe la întâlniri live online, pentru a-și îmbunătăți cunoștințele despre piața muncii și eticheta de interviu. 

Au fost concepute 5 webinarii săptămânale, fiecare venind cu informații utile, exemple practice și teme pentru realizarea profilelor individuale de angajare.

Am început cu povești inspiraționale și exemple reale de alegeri în carieră, iar apoi i-am îndemnat pe toți cei prezenți să se gândească în perspectivă la ceea ce își doresc de la un job și să se analizeze pe sine cu ajutorul unui test de personalitate. Fiecare webinar a încurajat interacțiunea participanților cu mentorii, a stimulat întrebările și feedback-ul.

“A fost o călătorie a autocunoașterii, o călătorie în care am fost ghidați de oameni cu suflet bun și cu multă energie pozitivă”, ne spunea Elena la final de program.

Pe parcursul următoarelor webinarii am setat obiective de angajare, am construit CV-ul urmând un șablon special pregătit pentru participanți, am creat profiluri de Linkedin, am discutat despre cum să cauți un job și, nu în ultimul rând, am discutat despre cum să te prezinți la un interviu. Fiecare participant a primit feedback individual pentru CV, iar în cadrul orelor live curiozitatea și motivația celor prezenți au fost impresionante, discutiile avansand de la întrebări punctuale despre CV până la sugestii de fonturi, template-uri, experiențe de interviuri, întrebări de legislație și multe altele.

“Diferență de la cer la pământ, consider că experiența la un job nu se compară cu teoria.”

Acestea sunt cuvintele lui Dacian după înscrierea în program și descriu foarte bine obiectivul echipei Digital Nation. Ne doream nu doar să oferim o bază teoretică și practică pentru prezentarea la interviu, ci și să intermediem angajarea sau obținerea de programe de internship pentru cursantii nostri. Așa că am targetat angajatori locali care să ofere poziții entry-level și le-am făcut cunoștință cu tinerii noștri.

Pentru că întreg programul de angajabilitate s-a bazat pe colaborarea și comunicarea deschisă dintre participanți și mentori, o parte dintre tineri chiar au venit cu propuneri de angajatori pe care să îi abordăm, cu feedback despre interviuri anterioare și insights despre oportunitățile din orașele lor.

Rezultatele au început să apară firesc, ca urmare a efortului susținut din partea tuturor. Primele confirmări de angajare au fost în Alba Iulia și în Piatra Neamț, fiind urmate de colaborări în Oradea. Ne-am bucurat cu toții când colegii noștri au obținut roluri în companiile pentru care au aplicat și suntem mândri că vor avea posibilitatea să pună în practică competențele digitale pe care le-au învățat în programul Generația Tech.

Până în prezent am reușit să ‘angajam’ 10 tineri în cele 3 orașe, reședințe de județ, in roluri  de Operator IT, Web Developer, Junior Data Scientist, trainee și până în prezent am pregătit individual 58 de tineri pentru experiența de angajare

Efortul echipei Digital Nation în căutarea de oportunități potrivite pentru fiecare dintre participanții înscriși în program va continua și în perioada următoare.

Programul de angajabilitate a venit cu multe informații utile pentru tineri și reprezintă un mare avantaj competitiv pe piața muncii. Participanții au învățat cum să caute oportunitățile potrivite de angajare, cum să se prezinte la interviuri sau târguri de joburi și cum să își facă propriul discurs de prezentare în situații de networking. Toate acestea, combinate cu skilluri tehnice avansate și cu portofolii bine puse la punct în cadrul proiectele practice din programul Generația Tech, scot la iveală o generație de tineri foarte bine pregătiți, creativi, curioși și încrezători în forțele proprii.

Programul de angajabilitate a stârnit multe reacții pozitive și a primit feedback impresionant din partea celor înscriși:

“Acest program a fost genial, de la modul de prezentare până la informațiile oferite. Bine structurat și concis.” – Bogdan

“Consider că este un program util, fiind potrivit pentru cei ce sunt la început de drum și doresc să acumuleze experiență, fiind îndrumați de un expert în domeniu, ceea ce aduce un mare bonus participantului înscris în acest program.” – Dalia

“Mă bucur foarte mult că am participat la acest program. S-a ridicat peste așteptările mele. Digital Nation chiar a făcut o munca bună și ma bucur că am lucrat cu ei, m-au ajutat să mă dezvolt și să mă descopăr mai bine și totodată să îmi creez profilul de angajabilitate și să îmi dezvolt abilități în această direcție.” – Andrei

“Mi-a plăcut foarte mult. Chiar nu mă așteptam să învăț atâtea lucruri în această perioadă.” – Daniel

“Un program foarte util care te pregătește de angajare prin intermediul unor oameni cu experiență.” – Ionuț


One Comment

  1. PerfectBeauty

    Felicitari pentru proiect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>