E foarte important să auzi că și fetele fac programare

Ce înseamnă IT-ul pentru tinerele românce care își evaluează opțiunile profesionale? Deși statisticile ne arată că 32% din studenții în Informatică și Tehnologia Comunicațiilor din țară sunt fete, în rândul tinerelor stăruie încă o reticență și o sfială cu privire la domeniu: dacă nu e pentru mine?

Am vrut să înțelegem ce înseamnă IT-ul și cum au ajuns la el, pentru elevele și studentele care se pregătesc astăzi pentru această direcție profesională. Am discutat cu 4 proaspăt absolvente Generația Tech, pentru a înțelege cât de accesibilă e programarea din postura unei fete și cum a fost experiența parcurgerii programul Digital Nation în acest context.

Băieții aud mult mai des că ar trebui sa meargă spre domeniul ăsta, pe când fetele nu

Ca și opțiune de specializare, IT-ul pare în continuare o alegere exotică pentru fete. Puține sunt cele care afirmă direct ”E direcția pe care voiam să merg.” Din contră, mai multe s-au lovit la început de scepticismul mentalității proprii sau colective.

”La început am privit programarea doar ca și cultura generală, acum mi-am dat seama că îmi place, și mi-a cam dat planurile peste cap. Voiam să devin medic, dar acum mă mai gandesc.”, ne spune Teodora (Piatra Neamț).

”Nu știam în ce mă bag când am ales mate-info. Într-o clasă de mate-info, ca fete am fost subestimate din start. În grupa de la bac la info, parcă băieților nu le convenea să vadă că e o fată printre ei”, își amintește și Daria (Oradea).

Pasiunea crește însă și în lipsa încurajărilor directe, și fetele profită de fiecare ocazie. Cu puțină susținere de la școală, cu multă încurajare din partea altor programatoare din domeniu și ca urmare a lunilor din Generația Tech, fetele și-au făcut intrarea în junioratul IT și sunt deja pe radarul companiilor care caută specialiști tech în țară. O căutarea care numai simplă nu e. România e pe ultimul loc în UE în termeni de competențe digitale ale populației – abia 30% din noi am avut șansa să deprindem cunoștințe IT de bază sau avansate.

”Am prietene mai mari care lucrează în domeniu și m-au încurajat să învăț JavaScript. Așa am decis să încerc să învăț programare.”, Daria recunoaște importanța sfatului primit de la colege.”Chiar am fost încurajată să explorez IT-ul, de o prietenă de familie care lucra în domeniu și mi-a spus cât de cool e. Și așa am decis să încerc!”, ne spune Andreea (Oradea).

“Ai înțeles?” e o întrebare retorică uneori la școala, în Generația Tech nu este

Într-un context de Poate că da și Hai să vedem, Digital Nation a venit cu formatul potrivit care să stârnească o curiozitate, să inspire o provocare și să antreneze dezvoltarea cunoștințelor, pe parcursul a 9 luni de program. Cu ce a venit comunitatea diferit față de ce încercaseră fetele și participanții anterior? O abordare deschisă la dialog și un cadru relaxat, dar structurat, care să îi facă deschiși la noile cunoștințe.

”Profesorii de la școală îți predau, dar nu te ajută să înveți. Nu îți explică cum să înveți. Uneori nu te întreabă nimeni dacă ai înțeles, tu trebuie să te deschizi să spui singur asta și nu e tocmai comod să faci asta în fața clasei. Pe când în Generatia Tech, ești întrebat și încurajat să spui ce nu ai înțeles iar mentorii așteaptă până primesc răspuns”, Teodora remarcă două moduri de abordare și cum impactează acestea formarea din adolescență.

”Este o diferență enormă între cum înveți în Generația Tech față de școală. La școală profesorii sunt interesați doar de rezultate, la un liceu de elita ești doar o medie și cam atat. Nu se concentrează cu adevărat pe individ, ci mai mult pe clasă.”, lipsa unei atenții propice dezvoltării a rămas și în amintirile Ana-Mariei (Oradea). Andreea atrage atenția asupra acelorași slăbiciuni ale sistemului, care lasă neadresată o nevoie importantă a tinerilor care se formează astăzi – comunicarea. ”În 90% din cazuri nu există dialog real la clasă și, chiar dacă profesorii își doresc, nu știu cum să o facă.”

Cel mai important e sa ai curajul sa înveți lucruri noi. În IT, dacă-ți place, vei descoperi multe lucruri noi

După parcurgerea specializărilor Generația Tech Learn-to-Code, fetele se simt încrezătoare pe șansele lor de viitor și le recomandă și colegelor să încerce IT-ul, pentru că le va surprinde plăcut.

Ana-Maria le recomandă să pună niște întrebări unei persoane apropiate, face totul mai lejer. ”Dacă sunt indecise, le recomand fetelor care vor să încerce IT-ul să își caute pe cineva cu care să discute și care să le ajute să exploreze, ca să le fie mai ușor să descopere domeniul.”

Daria le îndeamnă la curaj, totul devine mai ușor după primul pas. ”Eu le propun să încerce. Cel mai greu e să faci primul pas, dar apoi lucrurile vin de la sine. Cel mai important e să ai curajul să înveți lucruri noi și să asculți de tine.”

Iar Teodora aduce reminderul de final. ”E foarte important să auzi că și tu ca fată poți face programare, pentru că auzind de mai multe ori, subconștient o să ții minte asta și poate chiar o să și faci ceva în acest sens. Și o să vezi că îți place!”


Înscrierile la noua serie a programelor Generația Tech sunt deschise până pe 14 august. Experiența anterioară în instrumente digitale sau programare nu este necesară la specializările Digital Skills și Learn to Code 1. 

Program deschis celor digital-curious de orice vârstă.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>