Jurnal de Parcurs: Generația Tech, Learn to Code, Level 2

Aflat la prima serie de track-uri de digitalizare, programul Generația Tech se apropie de jumătatea cursei iar progresul participanților este impresionant, după cum ne declară mentorii.

Dmitri–Dima ”Google-it!”–Gorobic, mentor al track-ului Learn to Code, Level 2 ne-a povestit despre ce au realizat până acum tinerii și ce îi așteaptă mai departe.

”Toți m-au surprins plăcut prin viteza cu care și-au însușit cunoștințele php – l-au înțeles și au început să îl folosească direct. Unii m-au surprins pe de-a dreptul, prin ce abilități își dezvoltaseră pe cont propriu: cunoștințe de HTML+CSS, simț estetic.”

Începuturile de drum sunt deseori frustrante, după cum și mentorii au experimentat la rândul lor. Dima își amintește cum în primele lui zile de muncă nu înțelegea tot ce producea sau cum alți colegi au intrat în domeniu fără nicio cunoștință în programare. Motivația și dedicația au dărâmat însă astfel de bariere, o voință pe care o recunoaște astăzi și la tinerii exploreri. 

”Au ajuns într-un punct în care au deja bazele a cel puțin unui limbaj de programare și au un nivel suficient de avansat cât să înceapă să lucreze în echipe de acum încolo, să aducă valoare în acele echipe. Urmează să mai exerseze și individual, pentru a-și mai antrena atenția la detalii, sau creativitatea cu care se gândesc la variantele de interacțiune ale utilizatorului cu produsul, sau stilul în care își optimizează codul.”

Sfatul mentorului merge și în direcția de a exersa cât mai mult cele învățate, în contexte reale. 

”Îi încurajez mereu să dezvolte proiecte personale, sau pentru rude, cunoștințe, școală sau facultate. Poate nu vin cu bani dar experiența dobândită îi aduce mai aproape de zona de freelancing. Dacă reușesc să se unească în echipe vor avea și mai multe de câștigat. În echipe, și cei mai slabi la început ajung să facă performanță.”

Dima e mulțumit de motivația explorerilor după primul modul de program. La vârsta la care munca propriu-zisă și banii nu sunt priorități, pasiunea conduce dezvoltarea.

”Pasiunea e cea mai bună strategie – când faci ce îți place, te dezvolți mai ușor și îți asigură și o stabilitate pe viitor. Din pasiune am pornit și eu în liceu. Am făcut Photoshop, am creat website-uri și am reușit cu un prieten să dezvoltăm unul din cele mai vizitate site-uri din lume pe vremea aceea cu resurse gratuite de editare foto.”

Strategia de învățare pe care participanții o învață la track cu php va putea fi replicată de ei pentru orice limbaj de programare pe care vor dori să-l învețe în viitor. Secretul este să investești niște timp în practică, după cum recomandă Dmitri.

”Chiar dacă ești mai leneș, chiar dacă nu ai timp, găsește-ți un răgaz să exersezi. Cu răbdare, cu un pic de căutare sau observație a exemplelor altora, varianta de implementare potrivită devine opțiunea default.” 

Dmitri Gorobic este mentor Digital Nation, absolvent al programelor de mentorat ale comunității. În prezent conduce grupele de level up în  programare din programul Generația Tech. Mai multe detalii despre Dmitri aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>