Dacă ne imaginăm un proiect lansat (o aplicație, un website, orice software) există un parcurs, de cele mai multe ori lung, de la idee la lansare.

Poate că cea mai facilă etapă în tot acest proces este cea inițială, a găsirii ideii. Aproape toată lumea are idei, de la moduri de a rezolva punctual o nevoie, până la imaginarea unor eco-sisteme complexe și reinventarea unor întregi industrii.

Cele mai multe proiecte nu eșuează în partea de idee, ci dau greș în partea de execuție, adică în partea de implementare efectivă a conceptului creat. Într-o proporție semnificativă, problema aici se traduce în eșuarea în a face acțiuni concrete către un MVP, către implementarea funcționalităților primare ale proiectelor.

Altfel spus, aceste proiecte nu au avut practic nici măcar șansa de validare din partea unor potențiali utilizatori sau “nu au apucat să vadă lumina zilei”.

În cei 3 ani de procese de învățare realizate în DevAcademy până acum, ne-am tot lovit de astfel de situații iar exemple de acest tip sunt peste tot în jurul nostru.

Poate cel mai remarcabil aspect este că totul pornește de obicei dintr-o energie și dintr-un entuziasm foarte mare de a face lucruri, de a construi, de a inova. Acest drive este însoțit de o capacitate mare teoretică și conceptuală, capacitate pe care o găsim online, offline și chiar în bagajul de cunoștințe ale celor cu care am venit în contact în acești ani.

Din tot ce am văzut până acum, etapa inițială în lansarea unui proiect se desfășoară în mod normal fluid, faza de execuție fiind cea în care lucrurile devin cu adevărat complexe. De aceea am ales ca noul mod de învățare pe care îl vom aplica în DevAcademy începând cu anul acesta să se concentreze pe dezvoltarea abilității de execuție. Adică a abilității de a lua o parte mică dintr-o idee, o parte suficient de bine definită și măsurabilă (pentru fanii Scrum o parte ready potrivit Definition of Ready) și a o implementa.

A avea abilitatea de a finaliza astfel de features mici – de a le duce de la nivelul de idee la existență – înseamnă a avea de fapt o capacitate mare de iterație. Și mai departe asta oferă o extraordinară putere de evoluție și experimentare.

Deci punctul central al procesului nostru va însemna că în aceste 6 luni vom construi împreună – cu toate track-urile – 3-4 aplicații. Aplicațiile vor fi definite de echipa DevAcademy ca cerințe principale și, în funcție de viteza de execuție pe care o vom prinde, vom putea implementa din ce în ce mai multe features pornind de la un o funcționalitate de bază.

Mai exact, Graphic Design va crea wireframes și screen-uri care vor merge mai departe la implementare către Frontend, iOS, Android iar Ruby on Rails va asigura platforma de backend și procesarea de care este nevoie.

Este de fapt un mediu real, ce oferă toate posibilitățile de învățare pe care le oferă orice proiect real.

Și este de fapt o apropiere de procesul natural în care se întâmplă învățarea practică: dorința de a construi ceva (de a implementa o idee).

Avantajul în DevAcademy este comunitatea de mentori și crew-ul pe care îl avem. Ei sunt aici să se asigure că procesul de învățare atinge puncte esențiale (teoretice și de know-how) per fiecare track.

Mai concret ei sunt aici să aducă valoarea pe care ei au câștigat-o cu mult efort și să o transmită către voi într-un mod ușor de înțeles și aplicat.

 

## Cum se vor întâmpla de fapt lucrurile?

Odată ce ai fost admis în DevAcademy, vor exista 2 săptămâni de înțelegere a mediului de lucru, de instalare a instrumentelor necesare, de cunoaștere a mentorilor și a proiectelor la nivel de idee generală.

După acest pas vei primi primul task de implementat. Asta înseamnă că procesul acesta începe cu tine. Mentorii vor oferi feedback, review, knowledge, teorie, explicații pornind de la efortul tău sau efortul echipei în care vei lucra.

Vei primi din când în când o listă de articole pre-selectate de echipa de mentori pentru a aprofunda sau înțelege unele lucruri la un alt nivel.

În acest fel vom construi, funcționalitate după funcționalitate, proiecte din ce în ce mai complexe pe parcursul celor 6 luni.

Având grijă ca fiecare funcționalitate să fie terminată cu o calitate suficient de bună pentru a putea să fie utilizată.

Există un singur lucru de făcut de către tine pentru a beneficia complet de acest proces: să depui efort să implementezi ce este de implementat (și bineînțeles să fii prezent(ă) la întâlniri).

În rest, prin natura lui, procesul va asigura o învățare concentrată pe rezultate concrete. La final vei putea spune în programul DevAcademy eu am implementat următoarea listă de N lucruri, pe toate le am finalizate și funcționează.

 

PS: Pe 18 Octombrie de la ora 19:30 vom organiza un webinar live în care vom povesti mai multe pe baza întrebărilor voastre despre ce facem, cum facem și cum se întâmplă lucrurile. Accesul la webinar este gratuit și se face pe bază de înregistrare. Dacă vrei să vezi echipa Dev live și să ne pui întrebări, înscrie-te aici. 

DevAcademy Webinar

One Comment

  1. DevAcademy oferă 7 specializări aplicate și centrate pe inovație în IT | Romania Pozitiva

    […] Programele de învătare DevAcademy se susțin în prezent în Bucureşti, cu începere în fiecare toamnă, și durează şase luni. Data limită pentru înscrieri este 24 Octombrie 2016. Conceptul de învăţare complet aplicat este unul unic pe piața educațională din România. Se bazeaza pe inovaţie şi practică, prin sarcini concentrate în direcţia dezvoltării de software real, cu aplicabilitate imediată a conceptelor. Mai multe detalii despre cum se desfășoară învățarea în DevAcademy puteți citi și aici. […]

Comments are closed.