Termenul de web designer presupune lucruri diferite pentru oameni diferiţi. Pentru unii, el presupune să fii designer sau artist grafic, pe când pentru alţii el implică şi cunoştinţe de front-end şi câteva coding skills de bază pentru a crea singur HTML, CSS şi JavaScript. În acelaşi timp, rolul de web designer are nuanţe din ce în ce mai sofisticate – UI sau UX Designer, Interaction Designer, Graphic Designer sau Art Director. 
De ce ar trebui să ai şi ceva coding skills, chiar dacă eşti web designer în restul timpului?

web-designers-write-code-poster
Poster via osvaldas.info

Majoritatea web designerilor seniori au trecut prin toate etapele de lucru ale unui proiect – de la Photoshop până la HTML şi CSS sau animaţii iar mult din experienţa lor şi construcţia unei modalităţi de a gândi un design a implicat şi o parte mai tehnică.

În teorie, o bună cunoaştere a posibilităţilor oferite de o anumită tehnologie îţi oferă libertatea de a propune linii de design adaptate şi care să beneficieze de tot potenţialul acelei tehnologii. Mai mult, colaborarea cu developerii va fi cu siguranţă mai uşoară – vei înţelege exact ce specificaţii trebuie să trimiţi pentru a clarifica propunerile de design şi ce notiţe să adaugi în fişiere, astfel încât programatorul să poată lucra cât mai eficient.

Pe scurt, ar trebui să înveţi basic-urile de cod dacă plănuieşti să te specializezi pe custom websites sau dacă vrei să te asiguri că poţi să îţi finisezi design-urile în WordPress, de exemplu – nu vorbim de schimbări mari,  ci de acele mici detalii pe care o temă WP clasică poate să le aibă predefinite. Mai departe, cu PHP sau JavaScript ai putea să creezi singur plug-in-uri de WordPress, dacă te pasionează domeniul.

Dacă scopul tău este să fii freelancer sau lucrezi independent, la propriul website, cunoştinţele de bază din front end te vor ajuta să poţi rezolva rapid eventualele probleme care pot apărea pe WordPress, de exemplu. Dacă rămânem în zona de front end WordPress, un alt argument pro asupra învăţării acestora este faptul că îţi poţi creşte veniturile, oferind clienţilor tăi mai multe servicii.

Cum înveţi front end? Poţi alege un curs online sau poţi să citeşti mai multe despre cursul nostru de frontend – în toamnă, poţi învăţa direct de la mentorii DevAcademy!

De ce nu e neapărat necesar să ştii cod?

În ultimii ani, web design-ul s-a specializat atât de mult încât ai deja foarte mult de învăţat numai despre UX şi UI. Web designer-ul nu mai e omul orchestră de câţiva ani buni, ci un expert cu competenţe foarte clare, ce ţin de user experience şi user interface în primul rând.

web designer citat
Via quoteaddicts.com

În acelaşi timp, tehnologia a evoluat foarte mult iar produsele destinate web designerilor sunt din ce în ce mai performante. Fie că vorbim de website buildere sau de piaţa competitivă a temelor de WordPress, cu funcţionalităţi din ce în ce uşor de folosit pentru web designeri (plug in-uri de front editing sau visual buildere care funcţionează pe principiu drag & drop), ai la dispoziţie foarte mult ajutor pentru a finaliza site-uri sau aplicaţii frumoase, funcţionale, responsive, fără să scrii nici măcar o linie de cod.

Dacă eşti pasionat de Graphic Design, poţi să te pregăteşti pentru cursul nostru din toamnă!

Dacă vrei să afli rapid atunci când publicăm articole noi, te invităm să dai un like fanpage-ului DevAcademy şi să te abonezi la newsletter.

Comments are closed.