Poate ți se întâmplă uneori să cauți sfatul unui senior. Poate te întrebi cum a ajuns în punctul în care este acum. Poate ești curios dacă a trecut prin aceleași victorii și frustrări ca tine și ce ar face diferit dacă ar fi în locul tău acum. Pentru că și nouă ne place să învățăm din experiențele și ”good practice-urile” celor mai mari, ne-am hotărât să îi luăm la întrebări. Ți-am pregătit o serie de interviuri cu mentorii noștri, în care ne propunem să aflăm cum este parcursul profesional pe fiecare arie de specializare oferită de DevAcademy și care sunt lucrurile pe care un junior trebuie să le aibă în vedere în procesul de învățare.

În primul episod astăzi, Ana și Alexandru, seniori ai Graphic Design-ului, ne povestesc despre ce înseamnă să fii junior în web-design și cum îți poți accelera dezvoltarea.

Q: Care sunt cele mai importante sfaturi pe care le-ai da unui junior graphic designer?

Ana: Ar fi multe sfaturi relevante, dar le voi concentra pe cele mai bune de știut.

Fă un efort să inveți. Designul în general, de orice tip ar fi el, e un domeniu în care învățarea e un proces continuu și constat. Trendurile în graphic design evoluează, se schimbă și tu trebuie să ții pasul cu ele.

  • caută mentori, alege job-urile de la care ai cel mai mult de învățat
  • ia-ți proiecte și in afara job-ului, de aici vei învăța poate cel mai mult
  • participă la evenimente legate de design, înscrie-te în cluburi de grafic design
  • ține pas cu tehnologia, e important ca laptopul/calculatorul pe care sa lucrezi să aibă specificații cât mai bune
  • cercetare/ research e partea de care trebuie să ții cont atât ca junior designer cât și ca senior

Nu te aștepta să câștigi bine, nu încă. Ca junior designer nu poți să ai așteptări financiare mari, ești în perioada de învățare, în perioada în care testezi, poate încă nu ești sigur în ce domeniu vrei să te specializezi (UI designer, Ux designer, Marketing designer, Web designer, Game designer, etc). Trebuie însă să menționăm că în România uneori un designer are mai multe “titluri” cumulate, însă e normal să ai o afinitate spre un anume domeniu din Design. Pe măsură însă ce acumulezi experiența, poți începe să te “vinzi” mai bine.

Portofoliu. În acest domeniu portofoliul e piatra de temelie, cartea ta de vizită. E important ca în portofoliu să se găsească cele mai bune lucrări ale tale, nu e important să pui tot ce ai, e important să pui tot ce ai…mai bun. Ca să ai un bun portofoliu încearcă, in munca ta de zi cu zi, să urmezi niște pași:

  • setează-ți ce aptitidini vrei să înveți
  • ce responsabilități ți-ar plăcea să ai
  • și pe ce tipuri de proiecte vrei să lucrezi.

Design work

Alexandru: 

Lucrează cât mai mult. Lucrează inclusiv cu oameni dificili. Te ajută să devii mai flexibil și să scapi de atașamentul față de lucrarea ta. Te ajută să te obisnuiești cu critica, fie ea obiectivă sau de alta natură.

Gândeste flexibil și modular când vine vorba de web. Poate apar modificari în proiect. Poate apar adăugiri. Sau poate pur și simplu trebuie executată și o variantă în rusă. Te vei întâlni cu multe situații în care daca ai un design rigid, vei avea un efect maxim de domino, la modificări minime.

Copiază, copiază, copiază. Ca să înveți singur design, stai frumos la biroul tau de acasă și încearcă să refaci ce îți pică sub ochi. De la pliante cu pizza, la site-uri complexe. E un bun exercițiu ca să înveți uneltele și situațiile în care se folosesc. Mai ușor înveți Text Tool când cauți pe net “how to make yellow text in photoshop”, decat explorând PS aleatoriu.

Învață să vorbești. Serios. Modul în care îți prezinți munca reprezintă o bună bucată din cum va fi percepută. Nu spune “Ah, e un nimic, se face imediat”, ori fraze similare. Ceea ce poate fi simplu pentru tine, poate fi complicat pentru client. Dar poate că tu ai muncit multă vreme ca acel lucru să îți pară simplu. Think first. Then talk.

Q: Care a fost momentul sau perioada în cariera ta în care ai învățat/ crescut cel mai mult din punct de vedere profesional?

Alexandru:Primii 3 ani la joburi stabile. Imediat ce am învățat o brumă de grafică am început să lucrez mici proiecte, pe bani. Însă adevărata experiență am căpătat-o lucrând zi de zi, în ceea ce mi se părea mie un ritm demonic. În realitate, eram eu încet, nu task-urile multe. Viteza vine cu timpul și numai după ce stăpânești tehnica. E ca-n arte marțiale.

Ana: Nu a existat în cazul meu o perioadă anume. Încă învăț :). De ce zic “încă”: o să dau un exemplu, în 2014 se lansa Material Design pentru Android, iar în 2015 aproape toate mobilele aveau acest tip de design. Știu că am citit în 2015 un material stufos legat de material design ca să îl inteleg, apoi a urmat să învăț să îl pun în aplicare. Cum spuneam mai devreme, în design învățarea e o constantă, însă cel mai mult înveți prin repetiție, făcând și refăcând design-uri pana când ești mulțumit. Important e să nu iți pierzi motivația și dorința de a te perfecționa.

Design work

Q: Ce ai face pentru a avansa/a te dezvolta în graphic design, dacă ai avea astăzi 20 de ani?

Ana: O să încep prin a spune ce am făcut eu:

Învață de la alții – prieteni, mentori și, de ce nu, tutoriale cât mai multe (nu e suficient să le urmărești, trebuie chiar să le faci 🙂 )

Pune întrebări de multe ori e o solutie foarte bună de a afla niște răspunsuri bune intr-un timp foarte scurt; ești încă la început deci e normal.

Muncește mult – stiu esti tânăr și munca multă la vârsta asta nu e ce îți dorești, te asigur însă că sacrificiul ăsta o să merite mai târziu.

Acceptă sfaturi –  e important să știi să accepți sfaturi și critici, e o vreme în care trebuie sa fii umil, criticile sunt constructive, te vor ajuta să te îmbunătațești, iar în viitor, nici ca senior designer nu o să scapi de critici de la clienți dificili, deci e important sa îți călești răbdarea :).

Cere feedback – dacă ai deja un job în domeniu, e modul prin care arăți că ești dornic să înveți, dornic să te perfecționezi. Dacă ești pe cont propriu, poți cere feedback de la oameni pe care îi știi și lucrează în domeniu, iar asta te va ajuta să evoluezi rapid.

Alexandru: Din experiența mea:

Stai pe net. Stai mult pe net. Plimbă-te peste tot. Vei avea de făcut site-uri din cele mai diverse. Va fi dificil dacă nu ai termeni de comparație.

Bate-ți capul. Când apare ceva dificil, apucă problema de gât și strânge-o bine. Încearcă să rezolvi cât mai multe de capul tău.

Când asta dă gres, cauta pe Google. Caută totul pe Google. E plin de tutoriale. Mult mai multe decat acum 10 ani, cel puțin.

Urmărește schimbările giganților. Vezi cum se schimbă siteu-rile mari, în timp. Apare un nou trend? Poate e bun, poate nu. În momentul când o firmă de talie mare îl aplică, înseamnă că a fost validat. So it’s safe.

Know your skills. Îmbunătățește acolo unde ai lacune. Lucrează și acasă. Lucrează și gratuit pentru prieteni. Participă la concursuri de grafică pe net. Chit că sunt la caterincă. Nu contează, atâta timp cât lucrezi, lucrezi, lucrezi.

Ana este Graphic Designer & Illustrator, a lucrat în acest domeniu cu mai multe companii cât și ca freelancer. Daca sunteti curioși, mai multe informații despre Ana puteți vedea aici.

Alexandru este Graphic Designer, cu o experiență de lucru în numeroase companii de webdesign. Mai multe informații despre Alexandru putetți descoperi aici.

 

Dacă nu vrei să ratezi recomadările care vor veni de la seniori,  te invităm să dai un like fanpage-ului DevAcademy şi să te abonezi la newsletter.

One Comment

Comments are closed.