Autoeducația nu este un termen nou, ci a fost folosit pentru a defini, de-a lungul istoriei, capacitatea unui individ de a fi responsabil pentru propria educație, de a-și îmbunătăți cunoștințele într-un anumit domeniu folosind surse alternative de informații (nu doar academice). În prezent, majoritatea pasionaților de IT sau tech sunt autotdidacți – rapiditatea cu care se dezvoltă tehnologia aduce un model de succes nou, un self made man responsabil, disciplinat, extrem de activ și cu o capacitate de învățare peste medie.

Dar ce presupune de fapt autoeducaţia? Ea presupune o structurare a cunoştinţelor aflate liber la dispoziţia noastră cu scopul auto-dezvoltării personalităţii umane. Presupune diferite etape de absorbţie a informaţiilor şi însuşirii lor, precum auto(proiectarea), autoformarea individualizată care implică însuşirea cunoştinţelor fără ajutor din exterior, autoformarea metacognitivă sau abilitatea de a absorbi orice tip de informaţie şi autoformarea permanentă şi anume proiectarea cunoştinţelor acumulate asupra practicii.

Cine poate deveni autodidact? Răspunsul este simplu: oricine. Cu acest gând şi cu voinţă personală, orice persoană poate deveni autodidactă într-un anumit domeniu. De altfel, cel mai probabil într-o anumită perioadă a vieţii cu toţii devenim autodidacţi într-o anumită măsură.

Ce ar trebui să te ghideze pe drumul spre autoînvăţare?

Ar trebui în primul rând să găseşti o motivaţie suficient de puternică şi semnificativă personal pentru a duce la un bun sfârşit autoeducaţia. Câteva principii care te pot ghida ar fi următoarele:

 • Ia în considerare faptul că teoria nu reprezintă totul.
 • Priveşte aceste cunoştinţe drept o necesitate pentru viitor.
 • Învaţă ceva din plăcere. Asta implică şi identificarea punctelor care te pun în încurcătură în învăţare şi concentrarea pe punctele care te fac să revii la aceste cunoştinţe.
 • Revizuieşte orice informaţie şi confirm-o din nou. Apoi înregistrează aceste informaţii sub formă de notiţe sau audio, astfel încât să poţi reveni la ele.
 • Explică altora ce ai învăţat, îţi va consolida cunoştinţele.
 • Găseşte o proprie logică informaţiilor şi asumă-ţi-le aşa cum sunt.
 • Învăţarea este continuă.

Autoeducaţia are o importanţă esenţială pentru dezvoltarea şi perfecţionarea propriei personalităţi, având de altfel un caracter atât subiectiv reprezentând un element al educaţiei superior organizat, unul autoreglator, dând şansa construirii unei relaţii între subiect şi persoană, precum şi unul corelativ, făcând legătura între dimensiunile sale anterior menţionate.

f

Care ar fi căile cele mai uşoare către autoeducaţie?

Autoeducaţia poate deveni o activitate plăcută de a petrece timpul liber. Câteva metode de a învăţa noi lucruri şi să consideri asta a fi o activitate plăcută ar fi:

 • Uită-te la documentare, precum cele realizate de TED Talks.
 • Citeşte şi ceva care nu se regăseşte de obicei pe lista ta.
 • Dă un subscribe unor website-uri neobişnuite pentru tine, nu se ştie de unde va „sări iepurele”-
 • Fă o vizită la un muzeu, la o expoziţie, la o conferinţă axată pe diferite domenii.
 • Participă la un workshop sau la un curs gratuit – de exemplu, pentru a participa la cursurile DevAcademy trebuie să prinzi perioada de recrutare, o dată pe an. Dacă ești hotărât că vrei să participi, poți folosi timpul rămas până la perioada de înscriere pentru a-ți îmbunătăți skill-urile, folosind informații din surse alternative.

Cum poţi obţine un loc de muncă chiar dacă nu ai o diplomă?

Aşa cum menţionasem şi la începutul articolului, din ce în ce mai mulţi pasionaţi de domeniul IT-ului sunt autodidacţi. Asta nu trebuie să fie un obstacol, ci dimpotrivă, îţi poate lărgi orizonturile fiindcă te poţi expune unei mese mai ample de informaţie.

Eşti aşadar autodidact, consideri că stăpâneşti bine un domeniu, un limbaj de programare. Care ar trebui să fie paşii tăi în continuare?

 • Crează-ţi un portofoliu.

Fii prezent pe web, expune cel mai bun portofoliu al tău public şi oferă şansa angajatorilor să îţi cunoască munca. Include pe lângă exemplele practice şi informaţii despre cunoştinţele tale.

 • Învaţă să devii cel mai bun PR al tău.

Fii sincer cu tine, cunoaşte-ţi punctele forte şi punctele slabe şi apoi învaţă să te „vinzi”. Îţi poţi dovedi capacitatea de învăţare, flexibilitatea şi pasiunea pentru acel domeniu exact prin faptul că ai decis şi ai muncit singur să îl stăpâneşti.

 • Fii creativ.

Listează-ţi toate proiectele, include cât mai multe exemple practice şi dovedeşte ce te deosebeşte de ceilalţi aplicanţi.

DevAcademy încurajează autoeducaţia, întrucât cunoştinţele prezentate la un curs şi aprofundate în timpul liber pot fi cele care vor face diferenţa. Poţi fi expus unor noi situaţii pe care mai apoi le poţi discuta cu mentorii. Îţi poţi însuşi un nou limbaj care te va ajuta să înţelegi mai bine principiile altuia.

Aşadar testează-ţi limitele şi descoperă ceea ce îţi place sau îţi trezeşte curiozitatea. S-ar putea să fii surprins.

Dacă vrei să afli rapid atunci când publicăm articole noi, te invităm să dai un like fanpage-ului DevAcademy şi să te abonezi la newsletter.

Comments are closed.