pablo

Care sunt acele lucruri care ne motivează să fim mai buni în ceea ce facem, să învăţăm lucruri noi, să generăm idei pentru organizaţia din care facem parte sau să ducem la aplicare task-uri, în mod responsabil şi asumat? Un salariu care îţi va permite să ştergi de pe lista de dorinţe subpunct după subpunct? Este de fapt apartenenţa la o echipă performantă ceea ce ne motivează sau mai degrabă un mediu în care opiniile tale să fie dorite şi ascultate? Este depăşirea propriilor limite? Sau misiunea grupului din care facem parte?

Cum definesc cercetătorii motivaţia?

Iată câteva teorii legate de motivaţia la locul de muncă, definite prin prisma apartenenţei la un grup sau la un anumit mediu de lucru.

McClelland spune că motivaţia merge mână în mână cu nevoia de a reuşi (need for achievement), de a obţine putere (need for power) sau din dorinţa de a interacţiona şi de a fi acceptat de ceilalţi.

Toate aceste nevoi însă au un teren comun format din progres, împlinire şi eficienţă în interiorul unei echipe.

Pe de altă parte, Maslow şi a sa ierarhie a nevoilor complică puţin lucrurile. Fie că nevoile merg de la cea de apartenenţă la un grup, tech related şi cu cunoştinţe consolidate, la cele fiziologice, toate trebuie coordonate şi duse la împlinire de către manager, în interiorul unui mediu de lucru.

untitled-infographic

Alderfer ne ajută puţin la condensarea teoriei lui Maslow, pe care o divide în trei categorii principale: nevoi care ţin de nivelul de trai, nevoi care ating latura socială şi apartenenţa şi nevoia de evoluţie personală. Ele au o intensitate diferită pentru fiecare individ.

Cum te poţi motivapentru a fi mai bun la muncă??

Motivaţia, până la urmă, este cea care ne face să ne mişcăm, cea care ne face să vrem mai mult şi să obţinem asta. Iată câteva sfaturi legate de cum te poţi motiva să fii mai productiv

  • Fii sincer cu tine însuţi şi setează-ţi un scop clar.

Un scop clar şi realist. Dacă îţi propui să devii cel mai bun specialist în Ruby într-un singur an, ar putea fi imposibil. Însă dacă îţi propui o serie de paşi mici, dar concreţi, pe care să-i faci într-o anumită perioadă şi nu renunţi la primul obstacol, te vei bucura de rezultate mai repede decât crezi.

  • Asigură-te că eşti odihnit şi concentrat. Dacă ceva nu funcţionează bine, repară.

O condiţie foarte importantă este să îţi dai seama când dai cel mai mare randament. Nu poţi lucra bine dacă eşti obosit, stresat şi dacă nu te poţi concentra – primul pas este să ai grijă ca obiceiurile tale de somn şi alimentaţie să nu te ţină în loc.

  • Fă din motivaţiile tale nişte obiceiuri.

Cu cât mai mult te vei obişnui cu ceva, cu atât mai greu îţi va fi să scapi de aceste obiceiuri şi exact asta îţi doreşti. Pe scurt, ţinteşte către a-ţi îmbunătăţi modul de lucru prin împământenirea unor obiceiuri pe care le-ai testat şi funcţionează pentru tine – poţi să dedici o jumătate de oră pe zi, în fiecare zi, pentru a învăţa ceva nou, poţi să îţi structurezi timpul de lucru în perioade de concentrare intensă (pentru a-ţi antrena atenţia) sau poţi să îţi propui un timp limitat pentru task-uri, pentru a-ţi întări disciplina.

  • Oferă-ţi recompense sau pedepse pentru ceea ce nu reuşeşti să faci.

Dacă vrei să fii propriul profesor, acest lucru poate funcţiona si în forma auto motivărilor de tip recompensă şi pedeapsă. Nu înţelegi un concept din Front-end? Mai fă o oră de cercetare. Îţi rulează programul error free? Ia o pauză şi bucură-te de asta. Acest proces (mai ales partea cu recompensa) e important pentru că, până la urmă, atunci când lucrezi cu tine, ar trebui să îţi oferi în primul rând motive de bucurie.

  • Ţineţi evoluţia sub control, urmăreşte şi recunoaşte-ţi eforturile.

Nimic nu iese bine fără planificare şi fără măsurarea rezultatelor. Uneori, învăţarea conceptelor tehnice (dacă discutăm de domeniul IT) este cu adevărat dificilă şi pentru a nu-ţi permite să renunţi, este necesar să notezi fiecare pas concret făcut în direcţia obiectivului tău. Faptul că poţi analiza astfel în mod realist „the big picture” te va ajuta şi îţi va îmbunătăţi perspectiva de ansamblu.

  • Explică altcuiva. Notează-ţi descoperirile. Vorbeşte cu oameni din domeniul tău.

Orice modalitate care ţi se potriveşte, de a comunica cu ceilalţi descoperirile tale, te poate ajuta să îţi fixezi noţiunile. Poate că discuţiile reprezintă primul pas către învăţarea colaborativă. Sau poate găseşti un mentor. Oricum ar fi, a te asocia cu oameni care au obiective similare şi sunt la fel de determinaţi ca tine îţi poate fi de ajutor.

Motivaţia, aşadar, îţi poate deveni cel mai bun prieten. Poate că motivaţia implică un întreg set de cercetări personale – nu credem în reţete, ci în analiză constantă, măsurare şi determinare în a ne atinge obiectivele. În cadrul DevAcademy, toate recomandările de mai sus funcţionează – pentru a atinge un nivel de performanţă înalt, trebuie să lucrezi intens cu tine însuţi, pentru a primi cât mai multdin informaţiile mentorilor, pentru a colabora cât mai eficient cu ceilalţi.

Dacă vrei să afli rapid atunci când publicăm articole noi, te invităm să dai un like fanpage-ului DevAcademy şi să te abonezi la newsletter.

Comments are closed.