De când am început facultatea, am realizat că lumea din jurul meu este antrenată într-un proces de dezvoltare de sine continuu. Majoritatea colegilor mei se implicau încă din anul I în diverse proiecte din cadrul sau din afara facultăţii care promiteau un plus de experienţă în domeniul de studiu (computer science), dobândirea de noi cunoştinţe şi activităţi amuzante sau distractive care să facă învăţatul să pară mai uşor. Cum eu nu ştiam foarte bine ce mi s-ar potrivi şi cărui proiect aş face faţă (eram boboc dezorientat şi fără experienţă), am ezitat o perioadă, preferănd să mă concentrez pe facultate. Anul II a adus cu sine realizarea uşor înspăimântătoare că am rămas în urmă… CV-ul colegilor mei ocupa deja mai mult de o pagină pe când al meu abia ocupa jumătate. Era timpul să mă implic!

Am aflat de prezentarea DevAcademy de la o prietenă. Recunosc cu părere de rău că nu am asistat la ea, însă am colegi destul de drăguţi încât să-mi relateze ideile de bază ale proiectului şi să-mi spună în ce constă. Totul suna foarte bine: înveţi Ruby şi Ruby on Rails timp de aproape un semestru, având mentori pricepuţi şi experimentaţi, gratuit. Singurul dubiu pe care îl aveam era dacă o să-mi răpească prea mult timp, însă faptul că urma să cunosc oameni noi şi talentaţi şi să dobândesc cunoştinţe noi facea să merite compromisul din partea mea. Nu am stat prea mult pe gânduri şi am aplicat.

După emoţiile probei eliminatorii de programare şi emoţiile interviului, am fost şi sunt bucuroasă să afirm că am fost acceptată alături de alţi 15 studenţi pasionaţi de computer science în echipa DevAcademy 2013. Începutul a fost de asemenea emoţionant (a trebuit să vorbesc despre mine ☺), dar şi plăcut. Proiectul se concentrează foarte mult şi pe team building, dezvoltare personală şi profesională, aşa că încă de la prima întrunire am aflat câte ceva despre colegii şi mentorii mei, am glumit şi am făcut schimb de idei.

Introducerea în Ruby a fost concisă şi a cuprins noţiunile esenţiale despre limbaj, concepte generale de OOP şi aplicaţii/exerciţii foarte interesante. Dar partea mai interesantă a fost dezvoltarea unei aplicaţii web folosind Ruby on Rails de la cap la coadă. Aplicaţia ne-a fost descrisă în linii mari de la început şi procesul de dezvolare a fost împărţit în mai multe „teme”/assignments săptămânale. Pe măsură ce proiectul lua amploare, fie au fost adăugate noi feature-uri şi idei la schema iniţială, fie cele existente erau remodelate sau mai bine definite. Mentorii au fost alături de noi la fiecare pas, mereu pregătiţi cu răspunsuri şi sugestii.

Am avut libertatea de a da propriul nostru „flavour” (cum ar spune Cristi) anumitor elemente ale aplicaţiei, ceea ce a reprezentat un mic exerciţiu de creativitate. Abilităţile noastre de căutare şi mai ales de găsire de soluţii pentru probleme de Rails pe internet au fost testate şi rafinate cu fiecare assignment. În ultimă instanţa mentorii, sau chiar unii colegi mai pricepuţi erau cei care ne „luminau”. Toate acestea s-au îmbinat armonios într-o atmosferă relaxată cu glume, brainstorming şi câteva ieşiri cu echipa fie pentru Builder’s Day, fie doar pentru distracţie.

Acum sunt mândra de CV-ul meu, experienţa DevAcademy s-a dovedit a fi foarte utilă în proiectele ce au urmat-o şi mă consider extrem de norocoasă că am participat la acest traineeship deoarece, pe lângă faptul că am avut ocazia să învăţ şi să lucrez alături de oameni pasionaţi şi talentaţi, mi-a deschis calea către alte proiecte, m-a încurajat să dedic mai multă atenţie şi energie dezvoltării mele profesionale şi mi-a oferit resurse cu care să pot iniţia proiecte proprii.
Cred că acest curs poate fi urmat de orice student care doreşte să înveţe ceva diferit de ceea ce se predă la facultate, gradul de dificultate nu este foarte ridicat, iar pe lângă cunoaşterea unui limbaj nou de programare şi a elementelor de bază ale dezvoltării aplicaţiilor web, poţi învăţa lucruri noi despre tine, iar la final vei avea experienţa muncii în echipă, extrem de valoroasă. Poţi lega prietenii sau poţi începe colaborări cu oameni care îţi împărtăşesc ideile şi tot acest proces este distractiv şi totodată plin de provocări (în sensul bun, desigur).

Nu pot să închei decât prin a recomanda cu toata căldura acest proiect şi traineeship oricărui student care citeşte acest articol şi nu a participat până în prezent, deoarece se pare că deja ai dovedit interes, implicare şi perseverenţă, iar asta este tot ce-ţi trebuie pentru a face parte din DevAcademy.

Mulţumesc DevAcademy!

Articol scris de Diana Despa, Software Engineer (STEP Intern) la Google în Cracovia. Diana a participat la programul de învățare DevAcademy în perioada noiembrie 2013 – mai 2014

poza articol-2

Comments are closed.