Cum am ajuns la DevAcademy ?

La momentul în care am aflat despre DevAcademy, eram în căutarea unei oportunităţi de a-mi dezvolta cunoştinţele despre Web Development, de a încerca ceva nou. Aşa am descoperit cursul de Ruby on Rails şi am decis sa mă înscriu. După ce am trecut prin procesul de selecţie, am avut şansa de a mă număra printre studenţii ce urmau să formeze prima generaţie DevAcademy.

Ce am descoperit la DevAcademy?

Un grup de oameni deschişi, pasionaţi de ceea ce fac, de tehnologie, de programare, de viitor.

În primele câteva luni, lecţiile au fost axate pe noţiuni de bază despre Ruby. Toate întâlnirile, fără excepţie, au fost organizate sub forma unui dialog deschis între trainer şi trainees, acest lucru fiind foarte important pentru mine.

Meet-up-urile s-au ţinut după ore, astfel încât toată lumea să poată participa şi, deşi la început am crezut că va fi obositor, s-a dovedit a nu fi deloc aşa. Unul din motivele pentru care m-am simţit bine mergând acolo, chiar şi la sfârşitul unei zile pline, a fost natura dinamică a trainingului, fiecare întâlnire însemnând ceva nou de învăţat şi de pus în practică.
Partea mea favorită a acestei etape a fost un joc de “Capture the flag” realizat numai în Ruby cu care ne-am distrat copios o seara întreagă.

Trecând în partea a doua a procesului de învăţare, am continuat cu meet-up-uri orientate pe Ruby on Rails. Deşi şi până acum accentul fusese pus pe practică, în decursul perioadei care a urmat am simţit ca tot ceea ce făceam a devenit vizibil, palpabil. Pentru a ne apropia mai mult de experienţa reală din industrie am început să construim o aplicaţie web, pornind de la specificaţii reale. Aici, structura meet-up-urilor s-a schimbat puţin, fiind introdus şi procesul de code review. O zi pe săptămână a fost alocată pentru discutarea următorilor paşi şi a soluţiilor pentru implementarea lor, iar cealaltă pentru analizarea a ceea ce fusese implementat deja. Highlight-ul acestei a doua etape a fost o întâlnire în care am lucrat la o aplicaţie în timp real, programând împreună timp de o zi. Partea cea mai interesantă a fost modul în care am reuşit să colaborăm şi să integrăm tot ceea ce realizaserăm într-un proiect unitar.

Unii dintre noi am avut şansa să dăm mai departe ceea ce am învăţat la Rails Girls, un eveniment care promovează programarea web, printre fete şi femei de toate vârstele, provenind din domenii cât mai diverse. Aici am participat ca trainer alături de alţi trei colegi de la DevAcademy. A fost o experienţă specială care m-a făcut să conştientizez cât de mult progresasem într-un timp atât de scurt.

Partea şi mai tare?

După etapa de învăţare ne-am împărţit pe echipe şi am început să ne gândim împreună la cum am putea folosi cel mai bine ceea ce ştiam pentru a dezvolta aplicaţii web inedite, care sa răspundă cerinţelor într-un mod inovator. Pentru o perioadă scurtă de timp am făcut parte dintr-una din aceste echipe colaborând cu colegii mei pentru a pune bazele unui prototip simplist al aplicaţiei. Fiecare pas a presupus o împărţire a sarcinilor, precum şi discuţii creative despre diferitele moduri de abordare a problemelor întâmpinate.

Pe parcursul verii, colaborarea mea cu echipa a fost întreruptă, eu având un internship la Google care este încă în desfăşurare, dar mă voi întoarce cu forţe proaspete pentru a continua activitatea în cadrul DevAcademy.

Concluzia…

Pentru mine, DevAcademy reprezintă un mediu creativ, alcătuit din oameni talentaţi şi ambiţioşi, care aduc programarea la un nou nivel. Este o comunitate unită între membrii căreia există un flux continuu de idei centrate pe învăţare, excelenţă, inovare.

Articol scris de Ioana Pandele, Software Engineer Intern la Google în Zurich. Ioana participat la programul de învățare DevAcademy în perioada noiembrie 2013 – mai 2014.

ioana-pandele

Comments are closed.