Excellente - alegere

Excelența este definită în mai multe moduri:
1. Dex 98 spune că excelența înseamnă “deosebit, admirabil, minunat, excepțional de bun”
2. Merriam-Webster spune că excelența înseamnă “extremely high quality”

Cu alte cuvinte pentru a fi un programator excelent, trebuie întâi să fii foarte bun în ceea ce faci.

Cum ajungi acolo?

Timp

Cea importantă investiție pe care trebuie să o faci este să dedici timp să înveți și să experimentezi și să evoluezi.
Trebuie să fii pregătit să dedici multe ore si asta in primul rand pentru a ajunge un programator bun.
În cazul excelenței nu prea există shortcut-uri de a ajunge foarte repede la destinație. Se poate doar accelera procesul mai ales prin interacțiunea cu alti programatori excelenți.
În final tot ai nevoie de experiență și ai nevoie să înțelegi exact cum funcționează lucrurile, cum funcționează un limbaj de programare în cele mai mici detalii ale sale, cum a fost construit și de ce se întâmplă lucrurile așa cum se întâmplă.

Prioritizare

Excelența este mai mult o mentalitate și apoi este o acțiune. Ca sa poți ajunge acolo, trebuie să te obișnuiești să faci din excelență o prioritate în viața ta. Excelența nu poate sa fie un alt lucru pe care îl faci pe lângă toate celelalte. Nu poate crește ca o activitate de week-end.
În momentul în care ea ajunge principalul obiectiv, când este o mentalitate, acela este momentul în care devine parte integranta din tine și începi să o exprimi în fiecare zi.

Voință

Este posibil sa apară diverse lucruri care te pot distrage de la scopul tau.
Primul mare hop pe care trebuie să îl treci este faptul că la început conștientizezi că drumul o să fie lung și finalitatea lui o să fie atinsă doar cu munca. Dar de aici provine și plăcerea de a simți că faci parte dintr-o elită, la care mulți nu pot ajunge tocmai pentru că nu au suficientă voință să rămână pe acest drum cât timp este nevoie.
Urmează apoi o categorie întreagă de aparente oportunități: zeci de proiecte care se pot face fix în acelasi timp, direcții de viață, de schimbări, de dorințe care par importante și suficient de mici să te atragă să le faci, dar adunate ele ajung să îți mănânce chiar din timpul pe care tu ar trebui să îl dedici să devii excelent.
Trebuie să ramai constant și concentrat și să ai suficientă voință să urmezi drumul elitei.

Grup/Echipă/Comunitate

Trecerea de la bun la excelent are nevoie de un impuls pe care de foarte multe ori nu îl mai poți face singur.
Ai evoluat foarte mult, ești cel mai bun din echipa ta, din grupul tău de lucru. Doar că pe măsură ce trece timpul dacă ei nu evoluează nici tu nu mai poți să evoluezi foarte mult. Ajungi la “platou”. Salut către excelență presupune mai mult.
Acest mai mult poate să provină doar dacă te vei înconjura cu oameni asemnea ție. Care vor să se dezvolte peste nivelul de “cel mai bun”. Doar o astfel de comunitate te provoacă și în același timp te susține să te depăsești în fiecare zi mai mult și mai mult.

“For what is each day but a series of conflicts between the right way and the easy way”

 

Photo Credit: Some rights reserved by kyle w lane

Comments are closed.